1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea infrastructurii de irigații

Vești noi pentru români. Ministerul Agriculturii promite oficial că va investi 1,5 mld. euro în reabilitarea infrastructurii principale de irigații. Proiectele de investiții se vor desfășura în perioada 2023-2027.

Scopul investițiilor este acela de a se ajunge la suprafața irigabilă de 2,6 mil. ha. În acest sens, pentru a se îndeplini obiectivul, fermierii sunt de părere că este nevoie de investiții masive și în infrastructura secundară de irigații, ca suprafața irigabilă să fie irigată, conform Ziarul Financiar. În anul actual agricol, marcat de o secetă care a afectat 1,1 milioane de hectare, adică 20% din suprafața totală cultivată cu cereale, fermierii români au reușit să irige circa 0,5 milioane de hectare, chiar dacă specialiștii din domeniu au pregătit 1,3 milioane de hectare pentru irigații. În acest context, ministerul Agriculturii vrea să dubleze suprafața irigabilă în cinci ani, până la 2,6 mil. ha, însă fermierii își doresc o investiție bine gândită, ca suprafața irigabilă să fie irigată.

„Văd nevoia de a gândi pe termen lung, de a proiecta, de a integra şi de a executa proiectul, dar, deocamdată, din ce simt eu, noi mai degrabă peticim, ceea ce nu este deloc bine, decât poate pe termen scurt că o să mai irigăm câteva zeci sau sute de mii de hectare. Însă, mă întreb ce se întâmplă peste 10, 20, 30 de ani cu aceste învestiții în agricultură? Trebuie să gândim pe termen lung, pentru că vorbim de investiţii de 6.000-7.000 euro/hectar și trebuie să luăm în calcul amortizarea“, a spus Liviu Zăgan, CEO al Holde Agri Invest, companie care lucrează peste 12.000 de hectare, potrivit sursei citate.

Farmer P, fermierul-vedetă cu încasări record din online

Un fermier din Marea Britanie a dezvăluit că încasează mai mulţi bani din canalul său de YouTube decât de pe urma cirezii sale de vaci de lapte,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on