Anul 2023 începe cu introducerea unui număr mare de modificări fiscale, de la microîntreprinderi la activități independente și TVA, cele mai importante fiind cele introduse prin Ordonanța 16 (și legea de aprobare), care a devenit vedeta schimbărilor fiscale din ultimii ani. În timp ce OG 16 a adus creșteri de povară fiscală pentru multe categorii de venituri cu regimuri de taxare mai avantajoasă, schimbări care au fost adoptate ca urmare a angajamentelor asumate de România prin PNRR, guvernanții promit că în 2023 nu vor urma noi majorări de taxe.
Ce înseamnă pentru politicieni majorări de taxe, însă, este incert, multe dintre declarațiile acestora din ultimele luni fiind neclare în ce privește distincția dintre eventuale creșteri de taxe și eliminarea sau restrângerea de regimuri fiscale avantajoase. Un indiciu în acest sens a fost dat și de Ministerul Finanțelor, care menționează, într-un document oficial, posibilitatea unor noi restricții pentru regimul microîntreprinderilor.
Pentru viitor, în contextul în care ANAF își consolidează prin PNRR capacitatea administrativă, ar putea să apară încă din 2023 noi teme fiscale pentru anul electoral 2024, importante fiind globalizarea veniturilor și impozitarea progresivă, aceasta din urmă susținută în continuare de către PSD.
Mai jos, măsurile fiscale importante adoptate în 2022, cu aplicare din 2023 sau și în cursul anului 2023
Ce se întâmplă cu microîntreprinderile
Important – în prezent este neclar după ce criterii se va aplica restricția ca o microîntreprindere să aibă din consultanță/management mai puțin de 20% din veniturile totale. Autoritățile nu au furnizat clarificări, dar, potrivit informațiilor primite de Profit.ro, în prima parte a anului următor Ministerul Finanțelor ar urma să vină cu o serie de reguli în această privință. În prezent, solicitarea primită pe linie politică este ca Ministerul Finanțelor să aplice în privința veniturilor din consultanță și management aceleași reguli care erau și înainte de eliminarea restricției,