6 tone de carne de vită, confiscate de la depozite din București, Ilfov și Giurgiu. Neregulile descoperite de inspectorii ANSVSA

Joi, 12 Ianuarie 2023, ora 18:42

695 citiri

Inspectorii sanitari-veterinari au confiscat peste şase tone de carne de vită congelată, provenită din comerţul intracomunitar şi din import, în urma unei acţiuni de control desfăşurate în perioada 8 – 10 ianuarie 2023, a anunţat joi, 12 ianuarie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit comunicatului, inspectorii au efectuat o acţiune fulger de control la 29 depozite frigorifice autorizate pentru schimburi intracomunitare din judeţele Giurgiu, Ilfov şi Bucureşti.

Principalul aspect urmărit a fost depistarea unor posibile practici ilegale de congelare a cărnii, pentru care producătorul a stabilit pe etichetă că se comercializează refrigerată, congelare care, uneori, se realizează chiar aproape de finalul perioadei de valabilitate.

Inspectorii ANSVSA susţin că această metodă, în contradicţie cu legislaţia, este utilizată pentru a prelungi perioada de valabilitate a produsului (se aplică o altă etichetă cu informaţii referitoare la carnea congelată, cu un alt termen de valabilitate) şi, deseori, pentru a ascunde modificările organoleptice ale cărnii.

Totodată, au fost verificate şi condiţiile de igienă, conformitatea documentelor însoţitoare, termenul de valabilitate, menţinerea regimului termic de păstrare, asigurarea trasabilităţii, etichetarea şi marcarea produselor.

Astfel, inspectorii ANSVSA au descoperit mai multe loturi de carne congelată de vită, provenite din comerţ intracomunitar, care fuseseră importate în state membre UE din ţări terţe (Argentina, Uruguay, Brazilia, SUA) în stare refrigerată şi congelate în depozite frigorifice din UE, cu schimbarea termenului de valabilitate dat de producător.

Principalele neconformităţi constatate au fost dubla etichetare a produselor (pe lângă eticheta producătorului s-a identificat şi o altă etichetă aplicată după schimbarea stării termice a produsului prin congelare) şi lipsa trasabilităţii produselor.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate 20 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 245.000 lei,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on