90% din populația UE cu risc testată pentru cancer până în 2025

Până în anul 2025, 90% din populația Uniunii Europene (UE) care îndeplinește criteriile de screening ar trebui să fie testată pentru cancerul de sân, de colon și de col uterin. Această recomandare a Uniunii Europene a Sănătății pentru diagnosticarea timpurie a bolilor oncologice face parte din Planul European pentru Combaterea Cancerului. 

Scopul modificărilor propuse este de a crește numărul de examinări, prin acoperirea mai multor grupuri țintă și mai multor forme de cancer.

Această măsură a fost luată ca urmare a faptului că, potrivit statisticilor, în 2020 aproximativ 2,7 milioane de oameni din UE au fost diagnosticați cu cancer și peste 1. 300.000 și-au pierdut viața din cauza acestor boli. Practic, se estimează că unul din doi cetățeni din UE va dezvolta cancer de-a lungul vieții, cu consecințe de lungă durată asupra calității vieții și doar jumătate din toți pacienții cu cancer vor supraviețui.

În acest context, îmbunătățirea detectării timpurii este unul dintre cele patru domenii cheie din Planul European pentru Combaterea Cancerului.

”Indiscutabil, aceste măsuri vor salva multe vieți. De exemplu, la Maternitatea Cuza Vodă noi facem deja gratuit testul Babeș Papanicolau, pentru a putea depista în stadii incipiente cancerul de col uterin. Mai mult, în acest moment se montează un mamograf performant pentru screeningul cancerului mamar și, sperăm, ca din luna ianuarie femeile să se poată adresa spitalului pentru a face gratuit această examinare medicală. Facem aceste investigații pentru că, realmente, în România, aceste două tipuri de cancer sunt extrem de frecvente”, a precizat Prof. Univ. Dr. Mircea Onofriescu, medic primar ginecolog la Maternitatea ”Cuza Vodă”.

Schimbările urmăresc să accelereze adoptarea screening-ului pentru cancerul de sân, colorectal și de col uterin din grupurile țintă până în 2025. Astfel, screening-ul va acoperi cancerele care reprezintă împreună aproape 55% din toate cazurile noi diagnosticate în UE în fiecare an.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on