A mai căzut un mit: Opt pahare de apă pe zi ar putea fi nu numai exces, ci chiar risipă ⋆ Universul.net

Noi cercetări au arătat că cele opt pahare de apă pe zi recomandate de ghidurile de sănătate sau spoturile tv pot fi prea multe. Oamenii de știință de la Universitatea din Aberdeen au descoperit că aportul recomandat de doi litri de apă pe zi este adesea mai mult decât ar avea nevoie oamenii, relatează BBC.

Având în vedere că aproximativ jumătate din consumul zilnic de apă provine din alimente, oamenii de știință estimează că oamenii au nevoie doar de aproximativ 1,5 până la 1,8 litri pe zi.

Cele mai recente descoperiri în acest sens au fost publicate în revista Science săptămâna aceasta.

Cercetările anterioare privind cerințele de apă s-au bazat pe sondaje făcute pe grupuri mici de oameni.

Estimarea inițială de 2 litri pe zi provine dintr-o mică greșeală de calcul. Apa pe care ar trebui să o bem este diferența dintre apa totală pe care trebuie să o ingerăm și cantitatea pe care o obținem din alimente. Modul în care au estimat cantitatea din alimente a fost întrebând oamenii cât de mult mănâncă. Deoarece oamenii raportează mai puțin decât în realitate, există o estimare greșită și astfel este  supraestimată cantitatea de apă necesară”, a declarat profesorul John Speakman, de la Universitatea din Aberdeen, pentru BBC Radio Good Morning Scotland.

Dar acum oamenii de știință din întreaga lume au colaborat pentru a măsura exact circuitul apei folosind o tehnologie cu izotopi stabili.

Ei au chestionat 5.604 de persoane din 23 de țări diferite și cu vârsta cuprinsă între opt zile și 96 de ani. Cercetările au implicat oameni care au băut un pahar cu apă în care o parte din moleculele de hidrogen au fost înlocuite cu un izotop stabil al acestuia numit deuteriu,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on