Acte – De astăzi, teoretic, ați scăpat. SAU? Instituțiile statului nu mai pot cere firmelor și populației avize și documente emise tot de stat. De ce se spune că nu va putea fi însă aplicat

Începând de astăzi, instituțiilor publice li se interzice să mai solicite persoanelor fizice și firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituții ale statului, potrivit unui proiect de lege promulgat anterior de șeful statului. 

Proiectul a fost adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților.

De ce este important: În 2016, cu o denumire rezultată în urma unui interviu Profit.ro, “Comisia de tăiat hârtii”, Guvernul a decis ca fiecare instituție publică și organ de specialitate al administrației publice centrale să elimine cerința de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice, înlocuindu-le cu certificarea conformității cu originalul de către funcționarul competent. 

CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

Proiectul legislativ, inițiat de liberali, adoptat de Parlament și promulgat de președintele Iohannis, duce mai departe această măsură, prevăzând că: ”Se interzice instituțiilor publice și organelor de specialitate ale administrației publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale”.

Astfel, instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale vor solicita entităților care au emis documentele respective în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimțământului expres al beneficiarului serviciului public.

CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

Foarte mulți parlamentari au arătat însă că noua lege nu va putea fi aplicată, ținând cont că aparatul administrativ din foarte multe zone ale țării nu are capacitatea logistică, atât de personal, cât și tehnică, de a pune în practică aceste prevederi, în special de a transmite documentele respective prin poșta electronică. 

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on