Acţiunile din NASDAQ100, sub media ultimelor 200 de zile. Ce urmează în economie

Jumătate din acţiunile aflate în NASDAQ 100, indicele american al marilor companii tech, se află sub media ultimelor 200 de zile. 

Randamentele obligaţiunilor au crescut pe fondul estimărilor cu privire la traseul inflaţiei.

Astfel, acţiunile cu ritmuri puternice de creştere, precum cele din industria tech, au scăzut săptămâna trecută, întrucât evaluările deveneau tot mai greu de justificat. ETF-ul Nasdaq 100 QQQ, care include acţiuni precum Apple şi Microsoft, a scăzut cu 5% de la maximul atins în luna septembrie. Circa jumătate din acţiunile ETF-ului se tranzacţionează sub media ultimelor 200 de zile, un indicator extrem de important pentru performanţele pe termen lung.

„Motivul pentru care oamenii nu se îngrijorează din cauza tehnologiei este că industria tech a avut o poveste bună la începutul pandemiei, iar apoi a reuşit să fie alimentată de către criză, evoluând foarte bine”, spune Gina Sanchez, chief market analyst al firmei de consultanţă Lido Advisors. ETF-ul QQQ s-a apreciat cu aproape 50% în 2020, impulsionat de rezistenţa pe care au dovedit-o companiile tech în timpul pandemiei, procentul depăşind cu mult creşterea indicelui S&P 500, de aproximativ 16%.

“Tehnologia şi comunicaţia nu au mai prezentat aceleaşi performanţe”

În septembrie 2020, societăţile din structura indicelui au ajuns la un multiplu de 32x veniturile estimate pentru următoarele 12 luni.

„Problema este următoarea. Pe măsură ce s-a deschis restul economiei, tehnologia şi comunicaţiile nu au mai prezentat aceleaşi performanţe. Şi dacă ne uităm la perioada redeschiderii, companiile din QQQ s-au aflat în spatele indicelui S&P 500, întrucât acum există alte zone în care se poate juca redeschiderea”, explică Sanchez, adăugând că investitorii caută oportunităţi mai bune prin evaluări mai rezonabile şi mai sustenabile.

Todd Gordon, fondator al administratorului Inside Edge Capital Management, vede situaţia ca pe un ciclu tipic care afectează acţiunile de tip „growth” odată ce cresc ratele dobânzilor.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on