Adevărata problema a desemnării generalului Ciucă ca premier. „Nu cred că va putea pune nici măcar un singur secretar de stat ales cu mâna sa”

Deși am părăsit serviciul militar activ acum 18 ani și deși am fost și înainte de acel serviciu, dar și pe timpul lui și altceva decât doar un simplu ofițer de comandă și de stat major, deși am studii superioare și rezultate notabile ale activității profesionale civile, mie mi se întâmplă foarte des să fiu expediat într-o discuție care nu ține de militărie cu ideea: Tu ești militar, așa că stai în banca ta, nu te băga acolo unde nu te pricepi!

Culmea este că eu iau chestia cu ești militar ca pe un compliment. Deoarece militarul adevărat este cel care e civil complet plus militar complet.

Adică, e greu să faci dintr-un civil mediu un militar mediu și este aproape imposibil să faci dintr-un civil complet un militar cât de cât, dar niciun militar adevărat (cu studii reale și practică serioasă) nu este complet decât dacă este și un civil complet.

Ce nu știe tot militarul de carieră despre civilie este doar partea cu aranjamentele, cu pilele, cu relațiile, cu compromiterea care e practicată sub numele fals de compromis, cu interdependențele de tipul o mână spală pe cealaltă și dacă ești om cu mine sunt și eu om cu tine.

Doar unii, relativ puțini, dintre militarii de carieră știu astea. Sunt cei care au ajuns pe funcții mari și cu grade acordate de civili tocmai pentru că aveau pile, au beneficiat de aranjamente, au dezvoltat relații, au mituit, s-au compromis printre civilii cu care au practicat principiile ălea cu o mână spală pe cealaltă și cu dacă ești om cu mine sunt și eu om cu tine.

Problema cu aceștia din urmă este una simplă: ceilalți militari de carieră, cei care și-au dezvoltat acea carieră pe bază de merit,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on