Adevăratul motiv pentru care Olanda a votat împotriva României la aderarea în Schengen

Inquam Photos / George Călin

România a ratat aderarea la Schengen în urma consiliului JAI din 8 decembrie 2022. Atunci, Austria a votat clar împotrivă, folosind ca argument problema migraţiei ilegale. Şi Olanda a votat împotrivă, însă s-a scuzat în faţa României spunând că votul a fost, de fapt, anti-Bulgaria. Doar că cele două ţări mergeau la pachet în Schengen, astfel că nu a putut fi refuzată doar una. 

Dar, potrivit Gândul, refuzul Olandei ar avea altă motivaţie. 

Astfel, dacă până acum s-a luat în calcul chiar că votul negativ al Olandei ar fi cauzat de Portul Constanţa, care ar fi putut deveni un competitor direct al portului Rotterdam, motivul real ar fi altul. Asta şi pentru că portul Rotterdam operează la un volum de 60 de ori mai mare decât portul Constanţa, port cu capacitate limitată, care abia face faţă activităţilor curente. 

Sursa citată afirmă că “adevăratul motiv pentru care Olanda a votat împotriva aderării României la Schengen este interesul energetic în România pe care îl are firma olandeză Royal Dutch-Shell, care are sediul la Haga, în vecinătatea Guvernului Țărilor de Jos (nouă denumire a Olandei).

Shell a fost una dintre primele companii occidentale care a venit în România după Revoluția din Decembrie 1989, dar și-a vândut toate activele și a părăsit țara noastră în 2007, nedorind să rămână pe o piață mică zonală în care OMV tocmai achiziționase principala companie locală, respectiv Petrom.

Odată cu declanșarea, în februarie 2021, a războiului din Ucraina, SHELL a identificat în România noi oportunități în principal datorită poziționării lângă zona de conflict și pentru accesul facil ulterior războiului la procesul de reconstrucție al Ucrainei, dorind să folosească țară noastră în acest scop.

Sancțiunile UE față de companiile rusești,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on