Adrian Ghenie, succes și pe piața asiatică: lucrare vândută la Hong Kong cu 7 milioane euro FOTO

O lucrare intitulată ”Artă degenerată”, realizată în 2018 de Adrian Ghenie, cel mai bine cotat pictor român, a fost vândută prin licitație, la Hong Kong, de casa de licitații Christie’s, pentru suma finală de 56,85 milioane dolari Hong Kong (HKD), echivalentul a 7 milioane euro.

În luna mai, un ulei pe pânză realizat în 2016 de Adrian Ghenie și intitulat tot ”Degenerate Art”, stabilise un record de licitație pentru artistul român, la Sotheby’s. Tabloul a fost vândut pe 19 mai pentru 9.286.700 de dolari, după ce fusese estimat între 7 și 10 milioane de dolari.

În aceeași lună, după doar o săptămână, dar de data aceasta la Hong Kong, lucrarea lui Ghenie ”Pie Fight Interior 12” a fost vândută la licitație pentru suma de 10.371.116 dolari, nou record al artistului.

CITEȘTE ȘI VIDEO Emma Răducanu, decorată de Regele Charles al III-lea

Sintagma ”artă degenerată” a fost folosită în Germania anilor 30 pentru a califica arta de avangardă modernă, care nu corespundea criteriilor estetice și ideologice ale regimului.

Asemenea lucrării anterioare ”Degenerate Art”, Ghenie reintrepreteză un autoportret al lui Vincent van Gogh, considerat de unul dintre reprezentanții artei degenerate. În cazul de față este vorba de celebrul autoportret cu urechea tăiată al artistului olandez.

CITEȘTE ȘI VIDEO Serial filmat în România, cel mai bun debut din istoria Netflix. Față în față, cadrele cu locurile în care s-a filmat Wednesday și cum se văd în film Politehnica, Grădina Botanică, castele, Dinamo, Casa Monteoru

Licitația de la Hong Kong a fost condusă pentru câteva loturi ale celor mai importanți artiști, printre care și Ghenie, de către Jussi Pylkkänen, președintele global al Christie’s și cel care prezidează marile licitații.

Înainte de a începe licitația pentru tabloul artistului român,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on