Adrian Negrescu: „The winter is coming“ pe piața imobiliară

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

În actualul context economic extrem de tulbure am cerut economistului Adrian Negrescu să facă pentru DCBusiness o analiză a pieței imobiliare, mai ales că TVA-ul a fost majorat de la 5 la 19%, pentru construcțiile noi.

”Creșterea TVA de la 5 la 19% și scumpirea creditelor vor îngheța piața imobiliară în acest an, iar consecintele vor fi pe măsura foamei de bani a autorităților. Să crești din pix TVA-ul de la 5 la 19% pentru locuințe e o eroare care se va traduce în pierderi pe toate lanțurile de producție (construcții, imobiliare, mobilă, electrocasnice, etc.)”, a spus Adrian Negrescu.

Economistul a mai explicat: ”Creșterea TVA și scăderea pragului de eligibilitate de 5% de la 700.000 la 600.000 lei vor reprezenta o lovitură dură pentru marea majoritate a populației, incapabilă financiar să plătească un TVA de 19%, dar și pentru dezvoltatori, mai cu seamă că peste 70% dintre ei au deja probleme financiare”.

Analistul opinează că: ”În aceste condiții, odată cu scăderea cererii și blocajul economic, unul dintre vectorii de creștere economica din ultimul deceniu va contribui negativ la evoluția economică.

O industrie care angaja peste 120.000 de afaceri conexe, cu peste 700.000 de angajați va intra într-o iarna lungă, într-o recesiune care va spulbera mare parte din bruma de capital investit în acest sector”.

Ne îndreptam spre o criză imobiliară? 

Negrescu avertizează că: ”Urmează o iarnă grea pentru dezvoltatorii imobiliari. Mă aștept ca prețurile să înghețe, iar multe dintre șantiere să intre în stand-by până când vor apărea vremuri mai bune.

Criza imobiliară va lovi în mai multe valuri. Primii afectați vor fi dezvoltatorii din mediul rural și zonele turistice, acolo unde interesul clienților va scădea vertiginos.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on