Agent PET care detectează eficient mai multe tipuri de cancer

Un nou radiotrasor (substanţă radio-emisivă) PET de imagistică moleculară poate diagnostica cu precizie o varietate de tipuri de cancer, oferind direcții pentru identificarea pacienților care ar putea beneficia de terapia țintită cu radionuclizi.

În cel mai mare studiu medical de acest gen, cercetătorii au descoperit că agentul 68Ga-PentixaFor a demonstrat un contrast ridicat de imagine în afecțiunile maligne hematologice, cancerul pulmonar cu celule mici și neoplasmele corticosuprarenale.

Această cercetare a fost publicată în numărul din noiembrie al Journal of Nuclear Medicine.

Agentul de imagistică 68Ga-PentixaFor este utilizat pentru a detecta receptorul 4 al chemokinei cu motiv C-X-C (CXCR4). Expresia receptorului de chemokine este un predictor al prognosticului prost la pacienții cu cancer, deoarece promovează creșterea celulelor maligne și inhibă răspunsul anti-tumoral.

„A ști care tipuri de cancer au crescut expresia CXCR4 poate avea un impact semnificativ asupra stadializării clinice a tumorilor și, ulterior, poate afecta managementul pacientului și deciziile de tratament”, a declarat Andreas Buck, directorul departamentului de medicină nucleară la Spitalul Universitar Würzburg, din Germania.

Noul agent 68Ga-PentixaFor PET este de un interes deosebit pentru cercetători deoarece oferă rate îmbunătățite de detectare a leziunilor față de alte modalități de imagistică, cum ar fi RMN, CT și chiar PET FDG.

În cadrul studiului, cercetătorii au evaluat absorbția 68Ga-Pentixa și imaginile de contrast pentru a determina cele mai relevante aplicații clinice ale examinării imagistice direcționată de CXCR4.

Două centre de studiu au efectuat 68Ga-PentixaFor PET pe 690 de pacienți cu 35 de tipuri diferite de cancer. Au fost interpretate imagini și s-au efectuat analize statistice.

O asimilare foarte mare a trasorului a fost identificată la pacienții cu mielom multiplu, carcinom corticosuprarenal, limfom cu celule de manta (LCM), adenom adrenocortical și cancer pulmonar cu celule mici.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on