Agenția pentru Investiții Străine din subordinea lui Ciucă – O nouă sinecură? Peste 250 angajați și 125 mașini la dispoziție. Ministerul Antreprenoriatului, ciuntit

Organigrama viitoarei Agenții Române pentru Investiții Străine și Promovarea Exporturilor, care va funcționa în subordinea Guvernului şi coordonarea prim-ministrului, prevede 250 posturi, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor demnitarilor. Din numărul maxim de posturi, 76 vor fi destinate rețelei de reprezentare economică externă iar acestor angajați li se vor acorda, pe perioada trimiterii în străinătate, grade diplomatice. Agenția va avea un sediu pe 3 etaje în nordul Capitalei și va dispune de 125 de autovehicule, prevede actul de înființare a noii instituții, analizat de Profit.ro. 

De ce este important: Premierul Ciucă s-a implicat în înființarea acestei agenții, anunțând încă din primăvară, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții investitorilor străini, că la nivelul Guvernului va fi înființată o agenție care va fi ”punctul central de comunicare cu companiile străine interesate să investească în România”. Mai mult,  în septembrie, Ciucă i-a anunțat pe investitorii străini că noua agenție pentru investiții străine va funcționa în subordinea sa directă.

“Vom lansa o agenție operațională și eficientă dedicată investițiilor străine, care să fie punctul central de comunicare cu companiile interesate să investească în România. Această agenție va funcționa la Guvern în subordinea nemijlocită a primului ministru și urmează ca în perioada imediat următoare să intre la aprobare pe masa Guvernului și ulterior să fie operaționalizată.”, a spus premierul din nou luna trecută.

Mai este interesant: Guvernul a stabilit că investițiile străine directe – din afara Uniunii Europene – vor fi avizate de o nouă insituție, respectiv de Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), care va funcționa chiar în subordinea Guvernului. În cadrul CEISD vor fi numiți reprezentanți ai mai multor ministere, dar și reprezentanți ai Serviciului Român de Informații și ai Serviciului de Informații Externe, care vor avea calitatea de invitați permanenți. La solicitarea CEISD, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Informații Externe vor aviza investițiile respective.

 » Aflați mai multe informații aici.