Ajutorul de încălzire poate întârzia …din cauza birocrației. Multe străzi fără nume sau cu același nume DECIZIE

Acordarea primei tranșe a ajutorului în valoare totală de 1.400 de lei pe care românii considerați a fi ″vulnerabili″ îl vor primi anul acesta de la stat pentru plata facturilor la energie din fonduri UE, pe lângă plafonarea prețurilor de care beneficiază toți consumatorii casnici, ar putea întârzia, din cauza blocajelor birocratice.

Ordonanța de urgență nr. 166/2022, adoptată luna trecută, stipulează că prima tranșă din ajutor, de 700 de lei, ″se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 1 ianuarie 2023-30 iunie 2023″. Însă inițiatorul măsurii, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), a elaborat un proiect de modificare a OUG ce prevede că prima tranșă ″se acordă începând cu luna februarie 2023 pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 30 iunie 2023″. Proiectul a fost adoptat în ședința de Guvern de miercuri sub formă de ordonanță simplă și cu o serie de modificări.

CITEȘTE ȘI LEGE Perioada în care firmele sunt obligate să arhiveze documentele financiar-contabile, redusă drastic

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. a arătat că peste 550.000 de benficiari au domiciliul în localități fără nomenclator stradal, mai ales în zona rurală, unde mulți cetățeni fingurează la o singură adresă. Numai în  Teleorman 40.000 de posibili beneficiari au această situație a domciliului fără neomenclator stradal. Ca urmare, conform procedurii adoptate de Guvern, printr-un sistem de declarații pe proprie răspundere și ”informații culese în teren de Poșta Română” va fi clarificată situația locativă a acelor beneficiari.

Potrivit lui Boloș, mecamismul ”relativ simplu” se va derula în perioada 16 ianuarie – 1 februarie.

În situația beneficiarilor, colocatari care figurează cu o adresă de domiciliu la care nu locuiesc însă, mecanismul este ca beneficiarul, pe baza unei înțiințării oficiale, se va adresa primăriei din raza de domiciliu pentru a se întocmi o anchetă socială cu scopul validării situațai de la fața locului,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on