Alexandru Muraru | Cazul Mircea Vulcănescu sau cârdășia împotriva respectării legii ⋆ Universul.net

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Un proiect de hotărâre privind începerea procedurilor pentru desființarea bustului lui Mircea Vulcănescu din Parcul Sfântul Ștefan al Capitalei a fost respins în ședința Consiliului Local al Primăriei Sectorului 2 din data de 28 decembrie 2022. Potrivit unei decizii a Justiției din 1948, Mircea Vulcănescu (1904-1952) a fost condamnat pentru crime de război pentru participarea la guvernarea pro-nazistă a mareșalului Ion Antonescu. În același timp, potrivit legilor de astăzi, autoritățile publice sunt obligate să ia măsuri pentru îndepărtarea din locuri publice a statuilor care înfățișează persoane vinovate de crime de genocid, contra umanității și crime de război.

Cum s-a supus și a picat la vot însăși noțiunea de aplicare a legii

Ceea ce s-a petrecut în organismul legal deliberativ al unei instituții publice românești – Consiliul Local al Primăriei Sectorului 2 – este, din păcate, grăitor pentru felul în care instituțiile și oamenii politici de la noi respectă legea. Acest episod ne arată că, în ciuda unor eforturi semnificative făcute în ultimii 20 de ani, România mai are de străbătut un drum lung până într-acolo încât respectarea statului de drept să nu mai fie o simplă opțiune, ci o obligație constituțională.

Înainte de începerea ședinței și în timpul reuniunii, consilierii locali au fost supuși la presiuni de către membri și simpatizanți AUR, un partid extremist și antisemit care răspândește ură și neîncredere, molipsind, iată, și celelalte partide. Același episod ne arată cum legi în vigoare, votate de Parlament și promulgate de șeful statului, sunt pur și simplu călcate în picioare și cum, în ciuda riscului apreciabil de a comite un act penal (refuzul aplicării legii este o infracțiune), cei votați de cetățeni ignoră statul de drept, angajamentele internaționale la care țara noastră este parte și, implicit,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on