Ana Maria Cătăuţă: Din fericire, noi importăm sub 30% din gazul rusesc. Dacă se începe exploatarea la Caragele, România e ferită

Ana Maria Cătăuță, deputat, a vorbit în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic despre situaţia fericită în care se află România în momentul de faţă, prin comparaţie cu alte state, în ceea ce priveşte dependenţa de gazul rusesc.

România, conform ultimelor date statistice, se bazează, în mare parte (72%), pe producția proprie pentru a acoperi consumul intern de gaze naturale, în 2021 „doar” 24% din consum fiind acoperit de importul direct rusesc, respectiv 4% provenind din alte țări.

“Cred că va fi o iarnă foarte grea, atât pentru Ucraina cât şi pentru restul Europei. Deja, acest atac asupra infrastructurii energetice din Ucraina înseamnă că oamenii aceia stau în frig, pe lângă faptul că foarte mulţi dintre ei nu mai au unde să locuiască. Cât despre Uniunea Europeană, încă nu s-a găsit soluţia perfectă de răspuns la această criză. Încă se încearcă lucruri. Norvegia a venit şi a suplimentat producţia de gaz, au sporit importurile din SUA şi din Orientul Mijlociu. Se caută soluţii!

Într-adevăr, e complicat pentru că sunt ţări care sunt foarte dependente de gazul rusesc şi sunt ţări precum România care, din fericire, importă undeva la 20 spre 30%. Dar putem compensa cu gazele din Marea Neagră şi, dacă aşa cum a promis domnul Virgil Popescu să înceapă la Caragele (n.r jud Buzău) să exploateze gazul, România este ferită de această problemă. Faptul că în Marea Neagră am aplicat acea clauză e preemţiune şi statul român cumpără mai întâi cât are nevoie şi ce rămâne merge către export, dacă rămâne, este un lucru important. Dar, deja, putem vedea în Uniunea Europeană că este din ce în ce mai complicat să se găsească o soluţie. Cred cu tărie că ce nu te omoară te face mai puternic. Nu va fi uşor, nu va fi o iarnă uşoară,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on