Andrei Pleșu: Când l-am citit pe Noica am fost marcat; era cu totul alt sunet decât ştiam eu până atunci ⋆ Universul.net

Personalitatea filosofului Constantin Noica a fost evocată marţi, la 35 de ani de la moarte, în cadrul evenimentului „Idei în Agora. Noica. După 35 de ani”, organizat la Casa Filipescu-Cesianu, notează Agerpres.

Constantin Noica era „un model de prezenţă cu care nu prea eram obişnuiţi”, a remarcat scriitorul Andrei Pleşu.

Pentru mai multe generaţii crescute şi formate în România, Noica a fost încă din timpul vieţii sale un mit cultural central. În cultul acestei figuri mitice se regăseau deopotrivă intelectuali veritabili şi veleitari, victime şi propagandişti ai partidului-stat, vârstnici şi tineri, discipoli apropiaţi şi îndepărtaţi, admiratori mai mult sau mai puţin lucizi şi detractori mesmerizaţi. Toţi aveau un raport oarecare, întemeiat sau bovaric, cu una sau mai multe dintre dimensiunile imaginarului nostru social din anii 1964 – 1989: fascinaţia pentru înalta cultură interbelică şi dorinţa de a reînnoda firul tradiţiei, memoria represiunii comuniste şi încercările de a găsi forme relativ decente de libertate supravegheată, himera depăşirii totalitarismului prin revenirea la naţionalism, obsesia specificului naţional şi tentaţia de a discuta baştina în termenii ontologiei etnice, ‘boicotul istoriei’ şi ambiţia de a-i transcende ‘teroarea’”, a afirmat eseistul Sorin Antohi.

Andrei Pleşu a mărturisit că soarta l-a ajutat să-l cunoască pe Constantin Noica, al cărui discipol a fost o vreme destul de lungă.

Faptul este că, o spun de câte ori am ocazia, am avut norocul să mă formez în preajma câtorva puşcăriaşi, care m-au ajutat decisiv, m-au modelat, m-au făcut să refac o continuitate intelectuală cu generaţiile anterioare şi asta a contat pentru tânărul care eram atunci enorm. Am avut norocul să-l întâlnesc devreme pe Alexandru Paleologu, pe Sergiu Al-George, pe Remus Nicolescu, pe Theodor Enescu, pe I.D. Sîrbu chiar, dar nu în calitatea lui de formator,

 » Aflați mai multe informații aici.