ANRE le-a ″turnat″ senatorilor încă o categorie de jucători din energie de supraimpozitat

Supraimpozitarea din energie, constând în impunerea de contribuții la așa-numitul Fond de Tranziție Energetică, va fi aplicată nu doar entităților cu care producătorii de energie electrică din România încheie contracte de hedging pentru a se proteja de riscurile presupuse de volatilitatea prețurilor de pe piețe, ci și partenerilor acestor entități, cu care acestea încheie la rândul lor contracte de hedging, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Senatorii din comisiile raportoare la proiectul legii de aprobare a OUG privind mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică la preț reglementat de 450 lei/MWh, au introdus mai multe amendamente în ordonanță, care vor fi ulterior supuse votului plenului Senatului, ce are calitatea de primă cameră sesizată.

CITEȘTE ȘI VIDEO Coadă de sute de metri în fața unei benzinării Mol din Ungaria. Au început cumpărăturile de panică

Începând cu data de 1 septembrie 2022, pe perioada de aplicare a dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență, producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfășoară activitatea de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro, precum și partenerii din contractele financiare de asigurare a riscurilor (contracte de hedging) ai producătorilor de energie electrică, sau ai altor entități stabilite în România cu care partenerii mai sus menționați au contracte de hedging în oglindă, plătesc o contribuție la Fondul de Tranziție Energetică (…)″, este unul dintre amendamentele aprobate, care modifică de fapt OUG nr. 119/2022 de modificare a OUG nr. 27/2022.

Potrivit unor surse la curent cu discuțiile din comisii, amendamentul a fost propus de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și însușit de către senatorii membri ai acestora din coaliția de guvernare.

CITEȘTE ȘI Ungaria a blocat prin veto ajutorul european de 18 miliarde de euro acordat Ucrainei pentru 2023

Scopul său este ca supraimpozitarea să cuprindă ″întregul lanț de decontare″,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on