Anunț de la Guvern pentru Noua Casă, program aferent anului 2023

Noua Casă continuă și în 2023 cu un plafon de garanții de 1,5 miliarde de lei.

Pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Ministerul Finanțelor facilitează achiziția unei locuințe, alocând un plafon considerabil pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul acestui Program, respectiv 1,5 miliarde de lei.  

Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor și beneficiarilor în anul 2022 și pe tendințele pieței imobiliare și a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023.

Finanțarea se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% și 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

VEZI ȘI: Credite la bancă. Singurele rate care nu cresc nici dacă ROBOR sau IRCC urcă fără oprire

Românilor le cresc ratele într-un ritm alarmant.

Sunt și oameni care au rate fixe. Fiind fixe, evident nu cresc. Ne referim, de exemplu, la românii care au credite de nevoi personale. 

În cazul creditelor de nevoi personale, dobânda fixă este valabilă pe toată durata creditului, iar la cele ipotecare – în primii 5 ani ai creditului, după care dobânda devine variabilă.

Singura problemă atunci când ai rate fixe

Ratele fixe pot da un sentiment de confort și siguranță, dar trebuie să știți un lucru important: creditele cu dobândă fixă sunt mai scumpe decât cele cu dobândă variabilă.

Doi sunt factorii pe care ar trebui să-i iei în considerare când alegi între credite:

Riscul creșterii ratelor, dacă dobânzile cresc, în cazul creditelor cu dobândă variabilă și dacă există cumva riscul să ajungi în situația în care să nu mai poți achita ratele;

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on