Apple, amendată în Franța pentru colectarea datelor personale fără acordul utilizatorilor

Pentru că nu a cerut acordul expres al utilizatorilor ale căror date personale le-a colectat, Apple trebuie să plătească în Franța o amendă de 8 milioane de euro.

Autoritatea franceză autorizată să verifice respectarea normelor GDPR a decis amendarea Apple cu 8 milioane de euro pentru practicile de colectare a datelor personale folosite în urmă cu mai mulți ani.

În iOS 14.6 colectarea datelor personale se făcea automat, iar opțiunea dezactivării acestui proces era ascunsă undeva în aplicația Settings, unde nu mulți utilizatori reușeau să o găsească.

CITEȘTE ȘI Prima cască Apple de AR/VR va fi scumpă și va avea o autonomie redusă

Investigația a început în martie 2021 iar penalizarea are în vedere vechile practici ale companiei americane. Verificările realizate între timp nu au mai descoperit alte nereguli.

Apple s-a declarat dezamăgită de decizie, împotriva căreia va face Apel. Reprezentanții companiei spun că Apple oferă cele mai multe opțiuni în ceea ce privește colectarea datelor pentru targetarea cu reclame, iar utilizatorii au acum inclusiv opțiunea blocării complete a urmăririi realizate de aplicații.

Apple nu este la prima amendă primită în Franța. În 2020, a fost amendată atât pentru abuzuri la nivelul distribuției, cât și pentru limitarea intenționată a performanței iPhone-urilor.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on