Are nevoie România de un general în fruntea guvernului?

Luni, 25 Octombrie 2021, ora 10:19

1332 citiri

În vremuri normale, democrațiile își țin militarii departe de politică. Un general în fruntea guvernului sugerează că politicul e depășit, că nu mai are resurse și că doar o mână forte mai poate scoate țara din criză.

Dar Nicolae Ciucă, din fotoliul lui de ministru al Apărării, a demonstrat deja în ce fel a putut să gestioneze Armata campania de vaccinare. Generalul în rezervă Nicolae Ciucă a arătat lumii întregi că nu a avut nicio strategie pentru a evita vremurile tragice pe care le traversează acum România. Că nu a știut cum să pregătească apărarea românilor de valul al patrulea al pandemiei. Cum spunea generalul Ike Eisenhower, eroul debarcării în Normandia, „planurile sunt inutile”, dar „planificarea este totul”. Eisenhower a ajuns președinte al SUA după al Doilea Război Mondial într-o conjunctură specială: în primul rând, el și-a demonstrat calitățile pe front, strategiile lui au funcționat, într-un fel, el a fost salvatorul Europei, apoi republicanii au apelat la el în 1952 pentru a-l bloca pe senatorul Robert A. Taft, un izolaționist și un oponent feroce al NATO. În istoria Statelor Unite, alți 12 generali au devenit președinți, toți în circumstanțe speciale și după ce și-au dovedit calitățile în luptă, între ei și George Washington.

Nicolae Ciucă a fost într-adevăr pe front, în Afganistan, în Irak, în Bosnia și Herțegovina, dar nu există niciun fel de date concrete că ar fi câștigat vreo bătălie, că ar fi pregătit-o și ar fi ieșit învingător. Totuși, povești despre vitejia lui au fost spuse, dar numai în presa românească. Generalul a avut grijă să-și creeze propria legendă. El sau altcineva care s-a gândit că ar putea avea un viitor luminos. Așa a apărut aura sa eroică, de mare ajutor în politică,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on