ASF, cea mai importantă modificare de reglementare din ultimii doi ani: Decizie care să încurajeze investiţiile, dar şi dezvoltarea economiei autohtone

Legea privind administrarea fondurilor de pensii private a fost modificată, astfel că Autoritatea de Supraveghere Financiară va avea capacităţi sporite, ca participanţii să fie în deplină siguranţă. 

În contextul financiar instabil, ASF, o autoritate a statului, ia o decizie care să încurajeze investiţiile, dar şi dezvoltarea economiei autohtone. Măsura vine în plin scandal legat de refuzul Austriei de a primi România în Schengen, în contextul în care o bună parte dintre administratorii acestor fonduri de pensii private sunt austrieci. 

Practic, se va elimina comisionul pe contribuţia participantului la pensie şi rămâne doar cel de administrare, corelat cu performanţele înregistrate în folosul cetăţenilor, dar se sporeşte şi gradul de control asupra administratorilor şi politiclor de investire în scopul protejării cetăţenilor şi banilor lor. 

Legea privind fondurile de pensii administrate privat, una caducă, trebuie adusă la zi ţinând cont de contextul actual. Iată ce spune despre acest lucru preşedintele ASF, Nicu Marcu. 

„Într-un moment critic în care constatăm creșterea riscului de piață cauzat de o volatilitate ridicată pe piețele financiare din Uniunea Europeană, marcate de deteriorarea echilibrelor macroeconomice generate de conflictul armat din Ucraina și de impactul pandemiei Covid-19, A.S.F. se concentrează pe misiunea sa de a supraveghea cu atenție evoluția pieței pensiilor private, de a înțelege și evalua corect riscurile nu numai la adresa investitorilor și participanților la fondurile de pensii private, dar și la adresa stabilității financiare la nivelul economiei naționale.

Măsurile de reformare a legislației din domeniul sistemului pensiilor private sporesc capacitatea de supraveghere a Autorității, astfel încât activitatea fondurilor de pensii private să se desfășoare în condiţii de maximă siguranţă pentru participanţi.

Totodată, prin actualizarea cadrului de reglementare în domeniul pensiilor private, vom impune o mai mare responsabilizare a administratorilor în ceea ce privește activitatea acestora,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on