Asociațiile magistraților, despre disputa CCR-CJUE: ”Simplele declarații formale ale primului-ministru cu privire la supremația dreptului UE nu îndepărtează spectrul unor proceduri de infringement”

Joi, 30 Decembrie 2021, ora 17:08

347 citiri

Trei asociații ale magistraților solicită reforme rapide în justiție, pentru alinierea legislației naționale cerințelor minimale ale dreptului Uniunii Europene privind statul de drept, rapoartelor entităților internaționale relevante și doleanțelor majorității covârșitoare a magistraților români.

Reacția Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România, a Asociației Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și a Asociației Inițiativa pentru Justiție vine după ce premierul Nicolae Ciucă și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, au declarat că poziția oficială a guvernului este că dreptul european primează în fața legislației naționale.

„Simplele declarații formale ale Primului-ministru și ministrului justiției cu privire la supremația dreptului Uniunii Europene nu țin loc de reforme și nici nu îndepărtează spectrul unor proceduri de infringement, însoțite de sancțiuni financiare severe, pentru România. Dimpotrivă, Europa nu mai poate fi păcălită într-o asemenea manieră”, susțin reprezentanții celor trei asociații ale magistraților.

Comunicatul integral al celor trei asociații de magistrați:

„Ultimul Raport MCV, publicat la 8 iunie 2021, confirma faptul că „Hotărârea Curții de Justiție din 18 mai 2021 oferă un cadru clar și o direcție clară în ceea ce privește reformele în curs în vederea îndeplinirii în mod satisfăcător a obiectivelor de referință ale MCV, cu respectarea deplină a statului de drept și a dreptului UE în general”. Comisia Europeană a sugerat că ”este esențial ca hotărârea să se reflecte în mod corespunzător în noua legislație care urmează să fie adoptată”.

În cadrul deschis de Hotărârea CJUE din 18 mai 2021, Guvernul României și Parlamentul României trebuiau să promoveze, respectiv să adopte imediat toate modificările legislative ce rezultau din rapoartele MCV.

Ulterior, Raportul din 2021 privind statul de drept (Capitolul consacrat situației statului de drept din România), publicat de Comisia Europeană, a dovedit încă o dată că lipsa reformelor reale în justiție reprezintă una dintre cauzele serioase ale degradării accentuate a regulilor statului de drept în România.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on