Aurescu: Trebuie găsită ”baza legală cea mai solidă” pentru un tribunal împotriva ”crimei de agresiune” a Rusiei ⋆ Universul.net

Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul de externe român, Bogdan Aurescu, a salutat rezoluţia adoptată joi de Parlamentul European prin care se cere crearea unui tribunal internaţional special însărcinat cu judecarea crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei şi a afirmat că trebuie găsită ‘baza legală cea mai solidă pentru a crea un astfel de tribunal’, informează Agerpres.

Într-un interviu acordat de la Forumul de la Davos postului Al-Jazeera, ministrul Aurescu a spus că România ‘a fost un susţinător foarte puternic al luptei împotriva impunităţii în ceea ce priveşte Rusia şi făptuitorii ruşi, în legătură cu conflictul din Ucraina’.

Aurescu a reamintit că, în martie, România a sesizat, ‘împreună cu multe alte state, Curtea Penală Internaţională pentru crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid’. ‘Noi am introdus, de asemenea, Declaraţia noastră de intervenţie la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga în cazul dintre Ucraina şi Rusia, şi sunt mândru să spun că voi fi Agentul României în acest caz’, a adăugat şeful diplomaţiei române. ‘Noi am intervenit de asemenea în cazul dintre Ucraina şi Rusia în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg’, a mai arătat el.

‘Şi da, sprijinim de asemenea instituirea unui tribunal de pedepsire a crimei de agresiune’, a afirmat Aurescu. El a explicat însă că ‘partea cea mai dificilă este baza legală pentru înfiinţarea acestui tribunal, pentru că majoritatea precedentelor care au permis crearea altor tribunale internaţionale, altor tribunale penale ad-hoc sau altor tipuri de organisme au implicat Consiliul de Securitate al ONU, unde acum Rusia are, desigur, un veto împotriva oricărei astfel de forme de luptă contra impunităţii’ sale.

Prin urmare, a adăugat el, ‘trebuie să găsim baza legală cea mai solidă pentru a crea un astfel de tribunal’.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on