Avioane – Ankara cere Washingtonului avioane de luptă F-16

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu și-a exprimat speranța că Statele Unite vor aproba vânzarea avioanelor de luptă F-16 către Turcia, o problemă sensibilă care a atras opoziția parlamentarilor americani, deoarece Ankara blochează extinderea NATO către Suedia și Finlanda, informează AFP.

„Desigur, vom discuta și subiecte legate de cooperarea noastră bilaterală în probleme de apărare și în special cererea noastră pentru F-16”, a spus el, adresându-se omologului său american Antony Blinken, care l-a primit la sediul Departamentului de Stat.

CITEȘTE ȘI Grecia scoate la bursă aeroportul internațional din Atena

„Așa cum am spus deja, nu este doar pentru Turcia, ci este important și pentru NATO și Statele Unite. Prin urmare, ne așteptăm să fie aprobat în conformitate cu interesele noastre strategice comune”, a spus el.

Turcia dorește să achiziționeze 40 de avioane de luptă F-16, precum și piesele de schimb necesare pentru întreținerea și modernizarea F-16-urilor pe care le are deja, scrie News.ro.

Președintele american Joe Biden a declarat că sprijină livrarea de F-16 Turciei, în timpul unei întâlniri cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în marja summitului NATO de la Madrid din iunie.

Livrarea avioanelor de vânătoare F-16 în Turcia – și a avioanelor stealth F-35 paralele în Grecia – este un subiect sensibil pentru guvernul american care este favorabil acestor vânzări, dar care face obiectul opoziției aleșilor americani, inclusiv din partea șefului Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului, democratul Bob Menendez.

Într-un discurs la sfârșitul lunii decembrie, acesta din urmă a spus că se va opune vânzării, criticând în special palmaresul Turciei în domeniul drepturilor omului și „campania sa de agresiune în întreaga regiune”, referindu-se la Siria.

Congresul SUA trebuie să fie informat cu privire la orice vânzare de arme străine și să-și dea aprobarea.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on