Avioane – NASA atribuie Boeing un contract pentru cercetare privind avioane cu consum redus de carburanți

scris astăzi, 20:00

NASA a anunțat că a acordat 425 de milioane de dolari companiei Boeing, pentru proiectul ”Sustainable Flight Demonstrator” al agenției, în timp ce administrația Biden lucrează pentru a reduce emisiile din sectorul aviației, relatează Reuters.

Boeing va colabora cu NASA pentru ”a construi, testa și pilota o aeronavă demonstrativă la scară largă și pentru a valida tehnologiile care vizează reducerea emisiilor”, a spus agenția.

CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței a amendat Volvo România cu peste 13 milioane lei

Pe parcursul a șapte ani, NASA va investi 425 de milioane de dolari, în timp ce Boeing și partenerii săi vor contribui cu restul de finanțare a acordului, estimată la aproximativ 725 de milioane de dolari, scrie News.ro.

Avionul demonstrativ cu un singur culoar ”Transonic Truss-Braced Wing” își propune să reducă consumul de combustibil și emisiile cu până la 30%.

Conceptul implică o aeronavă cu aripi extra-lungi, ultrasubțiri, stabilizate de lonjeroane diagonale și raporturi de aspect mai mari, care ar putea găzdui în cele din urmă sisteme de propulsie avansate.

Inginerul șef al Boeing Greg Hyslop a spus că programul ”reprezintă o oportunitate de a proiecta, construi și pilota un avion experimental la scară largă, rezolvând în același timp noi probleme tehnice”.

Avioanele cu un singur culoar rgenerează aproape jumătate din emisiile aviației la nivel mondial.

NASA intenționează să finalizeze testele până la sfârșitul anilor 2020, astfel încât tehnologiile demonstrate ar putea avea un impact asupra deciziilor industriei cu privire la avioanele de următoarea generație, în anii 2030.

Administratorul NASA, Bill Nelson, a spus că scopul proiectului este de ”a produce și testa un demonstrator la scară largă, care va ajuta la dezvoltarea viitoarelor avioane comerciale care sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil,

 » Aflați mai multe informații aici.