Bacșișul va fi evidențiat, începând cu 1 ianuarie 2023, atât pe nota pe plată, cât și pe bonul fiscal. Sumele provenite din bacșiș vor fi distribuite integral angajaților, iar banii din această sursă ai angajaților vor fi considerați venituri cu reținere la sursă, fără să fie cuprinse în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale și fără a intra în sfera de aplicare a TVA, conform unui proiect de lege adoptat acum de Parlament, prin votul final al deputaților. Nerespectarea prevederilor legate de bacșiș va fi considerată contravenție, sancționată cu amendă cuprinsă între 2.000 lei și 4.000 lei.
Măsura, anunțată în premieră de Profit.ro la momentul adoptării în comisia de buget a deputaților, va fi transmisă acum spre promulgare președintelui României.
De ce este important: Mediul de afaceri a cerut aceste modificări și încă din 2019 Ministerul Finanțelor a prezentat un proiect în acest sens. Proiectul Finanțelor nu a mai ajuns însă să fie discutat de Guvern, iar fostul senator PSD Eugen Teodorovici, de asemenea ministru al Finanțelor în Guvernul Dancilă, a depus un proiect de lege identic în Senat. Proiectul a fost votat în Senat în octombrie 2019 și de atunci nu mai fusese luat în discuție de către deputați.
O analiză a efectelor fiscalizării bacșișului a fost prezentată de Profit.ro în vara anului trecut.
VEZI MAI JOS NOILE REGULI
CITEȘTE ȘI DECIZIE Nouă Lege a dialogului social: Noi condiții de înființare și reprezentativitate pentru sindicate și patronate. Negocierea contractelor colective de muncă. Noi forme de grevă
De asemenea interesant: În lume, cultura bacșișului diferă de la țară la țară. Dacă în majoritatea țărilor lăsăm între 5 și 20% din valoarea totală a notei de plată ca „tip”, în statele arabe acesta variază de la 5 la 35% din valoarea serviciilor.
» Aflați mai multe informații aici.