Banca Israelului a majorat dobânda de referință și va continua probabil creșterile pentru a combate inflația

Banca Israelului a majorat rata dobânzii de referință cu o jumătate de punct procentual și va continua probabil creșterile în lunile următoare, spunând că încearcă să reducă inflația care depășește 5%, transmite Reuters.

Banca centrală, așa cum era de așteptat, și-a ridicat dobânda cheie la un maxim din ultimii 14 ani, de la 3,25% la 3,75%.

CITEȘTE ȘI Elon Musk a pierdut o avere, mai mare decât oricine altcineva din istorie

În aprilie, factorii de decizie politică au început să majoreze dobânda de la 0,1%, dar majoritatea analiștilor cred că ciclul de înăsprire este aproape de încheiere, scrie News.ro.

Guvernatorul Băncii Israelului, Amir Yaron, a spus că politica monetară este deja ”restrictivă”, dar și-a exprimat îngrijorarea cu privire la inflație, deși aceasta este mai mică decât în mare parte din Occident.

Piața muncii este strânsă, iar noul guvern urmează să cheltuie foarte mult pentru a îndeplini acordurile de coaliție.

În timp ce proprii economiști ai băncii centrale proiectează dobânda cheie la 4% într-un an – ceea ce înseamnă că ar mai exista doar o creștere cu un sfert de punct – Yaron nu s-a putut angaja la acest vârf.

Adresându-se reporterilor, el a spus că ritmul creșterilor va continua să fie dependent de date.

”Nu vom ezita să creștem în continuare dobânzile”, a spus Yaron, adăugând că se așteaptă ca inflația să înceapă să încetinească în trimestrul al doilea.

În ciuda creșterii dobâzilor, inflația anuală a Israelului a atins în noiembrie un maxim al ultimilor 14 ani, de 5,3% de la 5,1% în octombrie, fiind cu mult peste intervalul țintă anual de 1%-3% al guvernului și alimentând furia populației față de creșterea costurilor vieții.

Personalul băncii centrale consideră inflația anuală va atinge 3% și că va încetini la 2% în 2024.

 » Aflați mai multe informații aici.