Banca Mondială, avertisment: Economia globală ar putea intra în recesiune

scris astăzi, 11:40

Banca Mondială este îngrijorată că “noi șocuri adverse” ar putea împinge economia globală în recesiune, în acest an, fiind vulnerabile în special țările mici, potrivit Bloomberg.

Avertismentul este inclus în raportul bianual “Perspective economice globale” (Global Economic Prospects), care urmează să fie dat publicității marți.

Chiar în absența unei alte crize, creșterea economiei mondiale în acest an “ar urma să încetinească semnificativ, reflectând, într-un mod sincronizat, înăsprirea politicii monetare pentru a contracara inflația ridicată, înrăutățirea condițiilor financiare și perturbările continue provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia”, se arată în raportul citat de Agerpres.

CITEȘTE ȘI Cea mai mare bancă din Danemarca achită 2 miliarde de dolari pentru a închide o investigație din SUA privind spălarea de bani

Sunt necesare “eforturi urgente globale și naționale” pentru atenuarea riscurilor provocate de scăderea activității economice, și de povara datoriilor cu care se confruntă piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare (EMDE), unde creșterea investițiilor ar urma să rămână sub media din ultimele două decenii, a avertizat instituția financiară cu sediul la Washington.

“Este esențial ca autoritățile din țările emergente și în curs de dezvoltare să se asigure că orice sprijin fiscal se concentrează pe grupurile vulnerabile, că așteptările inflaționiste rămân bine ancorate și că sistemul financiar continuă să fie rezilient”, apreciază Banca Mondială.

Solicitări similare au fost făcute de către guvernatorii băncilor centrale din întreaga lume, deoarece dobânzile sunt majorate în mod agresiv, pentru a atenua presiunile prețurilor, în timp ce guvernele sprijină companiile și gospodăriile, ținând sub control costurile cu energia.

CITEȘTE ȘI Site oficial pentru victimele presupusei fraude a fondatorului platformei pentru criptomonede FTX, Sam Bankman-Fried

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI),

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on