Bănci – Profit Financial.forum – Bancherii se așteaptă la creșterea neperformantelor, dar și la scăderea dobânzilor în 2023

Șefii de bănci prezenți la Profit Financial.forum se așteaptă la o creștere a creditelor neperformante anul viitor, în contextul încetinirii economiei. Vestea bună pentru debitori este că aceștia anticipează o scădere a dobânzilor, pe fondul domolirii inflației.

Conferința a fost organizată cu sprijinul Agista, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, NNDKP, UniCredit Bank, Fondul Român de Contragarantare, Philip Morris România și First Bank, fiind transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Creșterea economică este așteptată să încetinească anul viitor – cu cele mai multe prognoze în jurul a 2% – față de un avans de circa 5% în acest an.

După doi ani de inflație ridicată și unul de dobânzi care au sărit considerabil pe toate segmentele, bancherii se așteaptă să vadă efecte negative anul viitor. Rata creditelor neperformante a coborât de la un vârf de 20% în 2013-2014, când băncile nu-și curățaseră bilanțurile la 2,8% în toamna acestui an, cel mic nivel de când avem date de la BNR.

CITEȘTE ȘI BNR se pregătește pentru scumpirea cu aproape 47% a energiei pe piața liberă

”Probabil că o să fie o reversare, dar nu ne așteptăm să ajungem la nivelul din 2009-2010”, spune Omer Tetik, directorul executiv al Băncii Transilvania.

Bancherii văd deja o încetinire a creditării în ultimele luni, în special pe segmentul populației.

”Ne așteptăm și noi la o creștere a creditelor neperformante, sperăm că nu la nivelul văzut în criza din 2008-2010, dar o creștere ne așteptăm să vedem”, spune Mihaela Bîtu, directoarea ING Bank România.

”Rata creditelor neperformante va crește anul viitor, dar nu mă aștept să fie probleme semnificative”, consideră și Henk Paardekooper, directorul executiv al First Bank.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on