Băncile din zona euro vor returna anticipat către BCE împrumuturi de 447,5 miliarde de euro

scris astăzi, 13:41

Băncile din zona euro urmează să ramburseze anticipat alte împrumuturi multianuale primite de la Banca Centrală Europeană (BCE), în valoare de 447,5 miliarde de euro (472 miliarde de dolari), ceea ce urcă suma totală a sumelor plătite la aproape 800 de miliarde de euro într-o perioadă de numai câteva săptămâni, potrivit datelor BCE, transmite Reuters.

Băncile aveau până de curând la dispoziție numerar în valoare de 2.100 miliarde de euro din operațiunile de refinanțare pe termen lung țintite (TLTRO) ale BCE, lansate pentru a încuraja creditarea și a stimula activitatea economică atunci când zona euro era amenințată de deflație, scrie News.ro.

Dar inflația este acum în creștere, iar BCE a majorat costurile împrumuturilor luna trecută, în speranța că băncile ar prefera să returneze fondurile decât să plătească dobânda suplimentară.

CITEȘTE ȘI Cele mai importante bănci cu capital austriac din România au dat statul în judecată. BCR s-a dus și la CEDO

Băncile au rambursat lunile trecute fonduri TLTRO  de 296 de miliarde de euro, în timp ce alte 52 de miliarde de euro vor ajunge la scadență în decembrie, ducând reducerea totală la 796 de miliarde de euro.

Fondurile TLTRO restante vor totaliza în continuare 1.320 de miliarde de euro, după noua rambursare, o mare parte dintre acestea ajungând la scadență în iunie.

Se preconizează că rambursările anticipate vor crește costurile de finanțare bancară și vor tempera cererea, totul în speranța că acest lucru va atenua inflația, care a atins un nivel record de 10,6% în octombrie.

La 8.500 miliarde de euro, bilanțul BCE este încă excepțional de mare în raport cu standardele istorice și este așteptat ca banca să contureze săptămâna viitoare planuri de reducere în continuare a acestuia.

 » Aflați mai multe informații aici.