Aproape de fiecare dată când faci cumpărături la supermarket și cumperi produse de bază- carne, lapte, ouă, fără să știi, îi creezi greutăți lui Mugur Isărescu în lupta cu inflația. Pentru că o bună parte din aceste produse le importăm, iar odată cu ele importăm inflația din țara respectivă.
Germania: inflația la lapte-25%. La unt – 48%
Cele mai mari importuri le facem din Germania (potrivit Anuarului de comerț exterior al INS), de unde aducem în primul rând lapte și produse lactate; ouă; miere; produse comestibile de origine animală nespecificate în altă parte (peste 200 mil.euro), Carne și organe comestibile (180 mil. Euro), Fructe comestibile (110 mil. Euro), Preparate pe bază de cereale, de făină; produse de patiserie (103 mil euro) și Cacao și preparate din cacao (101 mil euro), scrie Hotnews.ro.
CITEȘTE ȘI FOTO Dacia lansează o nouă versiune Spring, cu motor mai puternic și preț mai mare
La lapte, inflația în Germania a fost în 2021 (conform Destatis.de- Oficiul german de Statistică) de aproape 25%. Prețul ouălor a crescut acolo cu peste 25%. Cel al untului cu peste 48%
Italia: importăm masiv combustibili și uleiuri
Din Italia aducem combustibili și uleiuri minerale (aproape 150 mil. Euro), produse pe bază de făină și patiserie (70 mil euro), lapte și cafea (de peste 50 de mil de euro fiecare). Creșterile de prețuri la produsele importate de la italieni au fost în medie de 14% (excepție făcând combustibilii), potrivit istat.it.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un client nemulțumit a intrat cu mașina într-un hotel
Din Bulgaria aducem combustibili (3,3 miliarde euro), cereale (177 milioane euro) și băuturi (puțin peste 60 mil euro). Potrivit Statisticii bulgare prețul băuturilor a urcat cu 3,9%,
» Aflați mai multe informații aici.