BCE: Este crucială eliminarea ratelor negative ale dobânzilor în 2022

Banca Centrală Europeană va trebui să se concentreze în 2022 pe eliminarea graduală a ratelor negative ale dobânzilor și a politicii monetare neconvenționale, a declarat Robert Holzmann, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, transmite Reuters.

La ședința de politică monetară din 16 decembrie, Banca Centrală Europeană a decis că rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, minus 0,50%. De asemenea, Banca Centrală Europeană a decis să reducă și mai mult stimulentele dar în același timp a promis un sprijin consistent pentru 2022, confirmând viziunea sa relaxată cu privire la inflație și sugerând că orice ieșire după mai mulți ani de politică monetară ultrarelaxată va fi una lentă, arată Agerpres.

BCE va înceta în luna martie 2022 să mai achiziționeze active în cadrul programului de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP). În paralel, însă, BCE își va accelera achizițiile de obligațiuni în cadrul unui program mai vechi, denumit program de achiziționare de active (asset purchase programme – APP), astfel că instituția de la Frankfurt va continua să fie activă pe piață.

CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

Nivelul achizițiilor de obligațiuni generează dispute aprinse în interiorul BCE, unde “vulturii” ar dori o diminuare mai accelerată a politicii monetare relaxate, în timp ce “porumbeii” sunt în favoarea menținerii unui sprijin monetar consistent având în vedere revenirea incertitudinilor, începând cu impactul potențial al variantei Omicron.

Holzmann, care este și guvernatorul Băncii Naționale a Austriei, a apreciat că inflația va atinge nivelul de vârf la începutul lui 2022,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on