BCE le spune bancherilor să fie mai selectivi cu clienţii riscanţi

Fotografie de la Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/card-de-credit-tehnologie-computer-portabil-4968386/

Banca Centrală Europeană (BCE) le cere bancherilor să fie mai selectivi cu clienţii riscanţi.

Băncile din zona euro trebuie să fie mai selective cu clienţii care fac pariuri riscante pe pieţele financiare, cum sunt de exemplu fondurile speculative, şi să devină mai prudente atunci când îşi gestionează expunerea pe aceşti clienţi. Acesta a fost anunțul făcut vineri de Banca Centrală Europeană (BCE), conform Reuters.

Acest anunţ venit de la BCE arată cum organismele de reglementare sunt mai atente la rolul jucat de instituţiile non-bancare, un sector care a ajuns să reprezinte aproximativ jumătate din sistemul financiar mondial. Aşa-numitul sector non-bancar s-a umflat după criza financiară globală, pe măsură ce băncile tradiţionale au devenit puternic reglementate, şi, potrivit Consiliului de Stabilitate Financiară din G20, a ajuns la o mărime de 240.000 de miliarde de dolari. Piaţa non-bancară are buzunare de ‘îndatorare ascunsă’, unde non-bănci, precum fondurile speculative sau companiile care se ocupă cu tradingul, împrumută de la bănci pentru a opera şi a accesa lichiditate.

Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, a îndemnat vineri băncile să fie mai stricte cu aceşti clienţi şi să îi refuze atunci când o tranzacţie este mult prea riscantă.

‘Eşecul unui client în a furniza informaţii ar trebui să conducă la o abordare mai conservatoare cu privire la garanţii, marje şi limite şi chiar şi la refuzarea clienţilor’, a spus Enria, într-o postare pe blog.

Enria a adăugat că BCE a descoperit cum un mediu de dobânzi reduse a ‘stimulat unele bănci să majoreze volumul capitalului furnizat unor contrapărţi riscante şi mai puţin transparente, inclusiv instituţii financiare non-bancare, precum fonduri speculative şi vehiculele de tip family offices’.

Ce a însemnat colapsul fondului Archegos

Colapsul fondului Archegos,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on