BCE: Plafonarea prețului gazelor de către UE pune în pericol stabilitatea financiară

scris astăzi, 12:41

Banca Centrală Europeană este îngrijorată de potențialele riscuri pentru piețele financiare din cauza unui plafon la nivelul UE pentru prețurile gazelor naturale, transmite CNBC.

Blocul european a purtat discuții intense de câteva săptămâni cu privire la modulitatea prin care poate să impună o limită a prețurilor gazelor, scrie News.ro.

Măsura, concepută pentru a preveni costurile vertiginoase pentru consumatori, se dovedește controversată pentru Europa, pe fondul unei crize energetice acute după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Comisia Europeană, brațul executiv al UE, a sugerat în noiembrie că plafonul ar trebui să fie de 275 de euro (290,33 dolari) pe megawatt oră. Cu toate acestea, mai multe state membre au susținut că acest plafon nu a mers suficient de departe și este puțin probabil să fie declanșat.

CITEȘTE ȘI TABEL Ieftinirea carburanților continuă. Benzina se apropie de 6 lei/l

TTF-ul olandez, principalul element de referință al Europei pentru prețurile la gaze naturale, s-a tranzacționat vineri la aproximativ 135,50 euro pe megawat oră.

Discuțiile cu privire la plafon continuă între cele 27 de state membre ale UE înaintea reuniunii ministeriale de marți, iar BCE avertizează că plafonul ar putea avea repercusiuni asupra piețelor financiare.

”BCE recunoaște că mecanismele menite să modereze nivelurile extreme ale prețurilor și volatilitatea pe piețele angro de gaze pot, în principiu, atenua o serie de riscuri la adresa stabilității financiare, inclusiv riscurile expuse în perioadele de prețuri ridicate și volatile ale gazelor în 2022”, a spus banca centrală într-un document de joi.

Cu toate acestea, BCE consideră că modelula actual al mecanismului de corecție a pieței poate,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on