Belgia va taxa avioanele private și zborurile pe distanțe scurte

Belgia va impune noi taxe pentru avioanele mai vechi și mai zgomotoase, precum și pentru avioanele private și zborurile pe distanțe scurte, în încercarea de a reduce zgomotul și poluarea aerului, potrivit unui comunicat guvernamental, citat de Reuters.

În prezent, aeronavele care utilizează Aeroportul din Bruxelles trebuie să plătească o taxă determinată de nivelul de zgomot generat la decolare și aterizare, scrie News.ro.

Până acum, avioanele mici, precum avioanele private, erau scutite.

Noul sistem de taxare, care va intra în vigoare de la 1 aprilie 2023, face ca impozitele să depindă nu doar de zgomot, ci și de nivelurile de poluare a aerului și de emisii de gaze cu efect de seră, precum și de destinație.

Taxele vor crește pentru zborurile mai scurte de 500 km (310 mile).

”Poluarea fonică resimțită de rezidenții din apropierea Aeroportului Național din Bruxelles, fie că locuiesc în Flandra, Bruxelles sau Valonia, nu poate rămâne așa cum este”, a declarat Georges Gilkinet, vicepremier și ministru responsabil cu transporturile, într-un comunicat.

Aviația de afaceri reprezintă 12% din tot traficul aerian din Belgia, potrivit Asociației Europene pentru Aviația de Afaceri.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on