Blinken, primit de Iohannis. Subiectele de pe agendă: Ucraina, Visa Waver, energie ⋆ Universul.net

Preşedintele, Klaus Iohannis, l-a primit, marţi, pe Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken. Cei doi au discutat despre sprijinul pentru Ucraina, programul Visa Waiver, criza energetică. Antony Blinken a ajuns la București marți dimineață, pentru a participa la reuniunea miniştrilor de externe ai țărilor NATO şi în contextul aniversării a 25 de ani de Parteneriat Strategic între România şi Statele Unite ale Americii.

Comunicatul Administrației Prezidențiale:

„Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit marți, 29 noiembrie 2022, la Palatul Cotroceni, pe Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, aflat în vizită în România, în contextul participării la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO și al aniversării, anul acesta, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii.

Președintele Klaus Iohannis și Secretarul de Stat Antony Blinken au apreciat dinamica pozitivă actuală a relațiilor bilaterale și au reiterat angajamentul pentru dezvoltarea și aprofundarea, în continuare, a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, pe toate dimensiunile sale.

Cei doi înalți oficiali au avut un schimb de opinii substanțial cu privire la contextul regional complex, marcat de exacerbarea efectelor economice, sociale și umanitare ale continuării agresiunii Rusiei în Ucraina și, respectiv, la măsurile luate pentru implementarea deciziilor privind consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre, adoptate în timpul Summitului Alianței de la Madrid.

Președintele României a exprimat aprecierea pentru rolul asumat de Președintele SUA, Joseph R. Biden, și de Administrația de la Washington pentru asigurarea unității în cadrul comunității transatlantice și realizarea unei coordonări strânse între liderii transatlantici și globali în vederea gestionării situației de securitate din vecinătatea țării noastre, cu impact asupra securității euroatlantice.

În context,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on