Blue Monday- cea mai tristă zi din an?

A treia zi de luni din calendar a fost desemnată cea mai tristă zi din an. Acest concept de Blue Monday a fost declarat prima dată în anul 2005 într-un comunicat de presă al unei companii de turism. Aceștia au realizat un calcul prin care au stabilit cea mai tristă zi din an. Calculul Blue Monday a înglobat vremea, datoriile de pe urma sărbătorilor de iarnă, intervalul de timp de la Craciun și anul nou, întoarcerea la serviciu după aceste zile libere și motivația scăzută de a lua în piept luna ianuarie. 

Cu toate că din punct de vedere matematic, acest calcul este unul în pragul corigenței, s-a ținut cont oarecum și s-a perpetuat această idee de perioadă tristă. Fie ea placebo sau nu, parcă se simte lipsa chefului mai ales în România unde vremea nu este una dintre cele mai frumoase în această lună din an. Probabil la Dubai acest calcul este chiar eronat dat fiind resursele nelimitate de cadouri și vremea însorită. O lună ianuarie mohorâtă și tristă se simte cel mai bine în țările în curs de dezvoltare și în cele cu climă rece. Calculul din 2005 poate fi anulat în țările cu climă frumoasă și cu resurse financiare mai consistente.

Tulburarea afectivă sezonieră

 Tulburarea afectivă sezonieră își spune de fapt cuvântul în această perioadă din an. Este clar că dacă te trezești pe întuneric să pleci la serviciu și te întorci tot pe întuneric, ai parte de o vreme întunecată, un nivel mai scăzut de vitamina D, un cont bancar afectat și lipsa chefului de a-ți începe noul an; acestea sunt elemente importante care pot produce un dezechilibru psihic. Simptomele depresiei se pot manifesta printr-o dispoziție tristă, lipsa elanului vital, lipsa chefului de viață, iritabilitate, irascibilitate, o toleranță mai scăzută la frustrări,

 » Aflați mai multe informații aici.