BNR ANUNȚĂ – Ce va fi cu salariile în acest an. Presiune în unele domenii

Banca Națională a României vede o creștere moderată a salariilor din mediu privat în acest an, în condițiile creșterii costurilor de producție ale firmelor și ale unei majorări modeste de lefuri la stat. Unele domenii, unde companiile nu găsesc personal, ar putea înregistra presiuni mai mari pe salarii.

Salariul mediu net a crescut în martie cu 11% în termeni anuali, foarte ușor peste rata anuală a inflației la finele lunii martie, de 10,2%. Dinamica salarială este chiar în ușoară creștere față de februarie, dată la care BNR aprecia că majorarea salariilor este considerabilă, împreună cu creșterea costului unitar cu forța de muncă în industrie, în condițiile în care productivitatea a crescut doar ușor, pe fondul blocajelor din lanțurile de producție și al creșterii costurilor cu energia și materiile prime.

Deficitul de forță de muncă a continuat să accelereze și au crescut și intențiile de angajare (mai ales în comerț și servicii), ”probabil și ca urmare a ridicării restricțiilor de mobilitate”, dar datele rămân semnificativ sub anii de dinainte de pandemia COVID-19, mai arată BNR în minuta ședinței de politică monetară din 10 mai, când a fost majorată rata cheie cu 0,75 puncte procentuale la 3,75%.

CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale

”S-a apreciat că, în acest context, presiuni sporite de creștere a salariilor, motivate prioritar de dinamica inflației, s-ar putea materializa mai ales în domenii confruntate cu penurie cronică de personal, în timp ce pe ansamblul sectorului privat este de așteptat o creștere relativ moderată, pe fondul efectului de demonstrație al politicii salariale prezumate a fi menținută în sectorul public în acest an, dar, mai ales,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on