BNR: Ca să-ți iei un apartament de 2 camere la Cluj muncești ca pentru unul în Viena. Unde sunt prețurile supraevaluate

În ceea ce privește timpul necesar achiziționării unei locuințe cu 2 camere (55 mp), fără a lua în calcul cheltuielile de subzistență sau economisirea și fără sprijin financiar de la bănci, cel mai ridicat nivel al indicatorului este înregistrat în județul Cluj, unde sunt necesari aproximativ 11 ani pentru achiziția unei locuințe.

Acestea sunt concluziile unui capitol din Raportul de Stabilitate publicat de Banca Națională, care arată cum se poziționează România pe piața imobiliară comparativ cu țările din jur, scrie Hotnews.ro.

CITEȘTE ȘI Davos – Criza spațiilor de locuit: Mai mulți șefi de companii imobiliare vor ca birourile goale să fie transformate în apartamente. „Vor deveni un spin în ochi.”

Pentru achiziția unei locuințe de 55 mp fără a contracta un credit imobiliar sunt necesari aproximativ 12 ani în Viena, aproape 18 ani în Praga și în jur de 15 ani în Budapesta și Varșovia, mai arată datele BNR.

În contrast, în județe precum Giurgiu, indicatorul nu depășește valoarea de șase ani.

Un sfert din totalul tranzacțiilor imobiliare sunt în București

Probleme persistente pe piața imobiliară rezidențială din România sunt reprezentate de disparitățile în plan regional în ceea ce privește cererea și oferta de bunuri imobiliare și de gradul redus de incluziune și intermediere financiară în regiunile mai puțin dezvoltate ale țării. Aceaste probleme urmează asimetria în dezvoltarea economică de la nivelul regiunilor.

CITEȘTE ȘI VIDEO Populația va putea anunța dacă primește apa pe țevi de plumb. Asociațiile de proprietari, obligate să raporteze conductele de apă care au componente de plumb

Un sfert din totalul tranzacțiilor imobiliare sunt în București. Încă aproximativ 28 la sută din tranzacții se concentrează în principalele centre regionale din țară, respectiv: Cluj, Brașov,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on