Bode, despre Schengen: Repunerea pe ordinea de zi a Consiliului JAI a acestui subiect ţine de unanimitate ⋆ Universul.net

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat luni, la Parlament, despre aderarea României la Schengen, că Repunerea pe ordinea de zi a Consiliului JAI a acestui subiect ţine de unanimitate, respectiv de o decizie favorabilă din partea Austriei, el arătând că discuţiile la nivel bilateral vor continua, relatează News.ro.

”Votul, aşa cum aţi văzut, a fost unul politic şi nedrept pentru români şi pentru România”, a spus Bode.

Ministrul de Interne a precizat că o repunere a dosarului pe agendă depinde de unanimitate. ”Chiar după ce votul a fost dat, la propunerea Poloniei, ministrul ceh Rassmusen, care deţine preşedinţia Consiliului UE, a întrebat dacă nu există procedură legală de a repune pe ordinea de zi chiar în timpul reuniunii Consiliului JAI de pe 8 ( decembrie, nr), iar opinia serviciului juridic al Comisiei a fost una cât se poate de clară, dacă există unanimitate, acest lucru se poate întâmpla”, a explicat Lucian Bode.

El a continuat: În concluzie, reupunerea pe ordinea de zi a acestui subiect ţine de unanimitate”.

Bode a menţionat că, dincolo de cutume, ştie că la următorul Consiliu JAI ordinar din luna martie, dacă sunt îndeplinite toate condiţiile, şi anume dacă găsim susţinere şi convingere la Austria, pentru că despre Austria este vorba, în ceea ce priveşte România, acest subiect, acest proiect de decizie poate fi pus pe ordinea de zi.

”Române de văzut, pentru că discuţiile la nivel bilateral vor continua. (..) Vom lucra în continuare la nivelul structurilor MAI pentru atingerea acestui obiectiv”, a spus el.

Despre avansarea unui nou termen pentru aderare în 2023, ministrul Bode a spus că în momentul în care au avut acele discuţii, pe o decizie de compromis, în afara şedinţei JAI,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on