Brokeri ANALIZĂ – Topul celor mai mari brokeri imobiliari din România

scris vineri, 06:03

Afacerile cumulate ale celor mai mari cinci companii de consultanță imobiliară de pe piața românească au crescut cu 12,4% anul trecut, comparativ cu un an mai devreme, când efectele pandemiei încă se făceau simțite, dar, chiar și așa, doi brokeri, printre care și liderul pieței, au raportat rulaje în scădere. Brokerul cu cea mai mare marjă a profitului are afaceri de 8 ori mai mici decât liderul pieței, potrivit calculelor Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Brokerii JLL au reușit să se mențină și în 2021 în fruntea clasamentului consultanților imobiliari cu cele mai mari afaceri, în ciuda unei noi scăderi, de 6,2%, a rulajului, care i-a dus veniturile la 12,1 milioane de euro. Compania a trecut în fruntea clasamentului în 2019, devansând brokerii de la CBRE, care au dominat piața până atunci.

Și CBRE și-a păstrat poziția secundă în topul din 2021 cu un avans de circa 4% a afacerilor, până la circa 11,8 milioane de euro, și al treilea cel mai mare profit din domeniu, de 1,1 milioane euro. Trebuie menționat că brokerii CBRE activează în România prin două divizii de business, CBRE Real Estate Consultancy și CBRE Global Workplace Solutions (GWS).

În realizarea clasamentului, pentru o mai bună acuratețe, nu s-au luat în calcul veniturile de circa 11,5 milioane de euro realizate de CBRE GWS, deoarece afacerile derulate prin această divizie provin, cu precădere, din servicii de facility management (curățenie, reparații, catering, administrare mobilier, servicii poștale), pe care competitorii CBRE nu le practică.

CITEȘTE ȘI EXCLUSIV GALERIE FOTO Ovidiu Budeanu a semnat un acord cu Accor pentru deschiderea unui hotel Mercure. Investitorul român intră pe piața hotelieră

Cushman &

 » Aflați mai multe informații aici.