Bulgaria a furnizat în secret Ucrainei combustibil și muniție în primele luni de război

Bulgaria, una dintre cei mai sărace țări din UE și mult timp percepută ca fiind pro-Moscova, a ajutat Ucraina să supraviețuiască atacului Rusiei, la începutul războiului, furnizându-i în secret cantități mari de motorină și muniție, de care avea nevoie disperată, au declarat politicienii care erau atunci la conducere la Sofia și care au luat această decizie. Dezvăluirile lor au fost confirmate de ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, relatează The Guardian.

Fostul premir bulgar Kiril Petkov și ministrul de finanțe Assen Vassilev au declarat că țara lor a furnizat 30% din muniția de calibru sovietic de care armata ucraineană a avut nevoie în timpul unei perioade cruciale de trei luni în primăvara anului trecut. De asemenea, Bulgaria a aprovizionat Ucraina uneori cu până la 40% din necesarul de motorină, scrie News.ro.

CITEȘTE ȘI Mulți unguri trec granița spre Croația pentru carburanți, chiar și cu bidoane

Cei doi politicieni bulgari, care se află acum în opoziție, au descris împreună cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, operațiunea remarcabilă pusă la cale de micul stat balcanic, care oficial refuza toate cererile de înarmare a Ucrainei, în interviuri acordate publicației germane Die Welt.

“Kiril Petkov a dat dovadă de integritate și îi voi fi întotdeauna recunoscător pentru că și-a folosit toată priceperea politică pentru a găsi o soluție”, a declarat Kuleba. Liderul bulgar “a decis să fie de partea bună a istoriei și să ne ajute să ne apărăm împotriva unui inamic mult mai puternic”, a adăugat Kuleba.

Petkov a fost nevoit să acționeze pe ascuns, din cauza simpatiilor vădit pro-Kremlin care există în rândul multor membri ai clasei politice bulgare, inclusiv a partenerilor săi de coaliție de atunci, socialiștii. La câteva zile după ce așa-numita operațiune specială a Rusiei în Ucraina a început la 24 februarie,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on