Bursa 2021 – jucării noi după ani de secetă. De la Made in Romania, la descoperirea „jocului simplu”

Tabloul Bursei de Valori București s-a îmbogățit foarte mult în anul 2021. La cota pieței au ajuns obligațiuni corporative depășind reperul de 1 miliard de euro, Ministerul Finanțelor Publice a păstrat cadența trimestrială a emisiunilor de titluri de stat către populație, iar 23 de companii și-au listat acțiunile.

Dacă tabloul economic al României a fost, în 2021, dominat de stres, cu inflație ridicată, presiuni în piața energiei, majorări de dobânzi și măsuri de restricții luate de Guvern care au lovit climatul de business, piața de capital locală a făcut notă discordantă, având un an foarte bun.

În afară de randamentul de peste o treime al celor mai lichide acțiuni, dinamizarea pieței primare este cel mai mare câștig pentru bursa românească. Companiile comerciale și instituițiile de credit au obținut o finanțare însumată în echivalent 1,1 miliarde euro prin 34 de emisiuni de obligațiuni corporative, statul a plasat cu frecvență trimestrială 12 emisiuni de titluri de stat în programul Fildelis cu o valoare însumată de 878 milioane euro și 23 de societăți și-au listat acțiuni, capitalizarea bursieră agregată a noilor emitenți ridicându-se la 7,26 miliarde lei (1,47 miliarde euro).

CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Ofertele publice inițiale și plasamentele private s-au închis fără probleme, iar începutul anului a fost chiar marcat de entuziasm. Totuși, mai mult de jumătate din acțiunile noi se regăsesc la finalul anului sub prețurile exercițiilor de piață primară.

O revenire importantă după ani de „secetă”

Anul 2021 nu este numai cel mai dinamic, dar surmontează și o perioadă de așteptare din partea investitorilor pentru „jucării” noi, după o etapă cu secetă de listări. Prima secvență bună de după criza financiară a fost în perioada noiembrie 2013 – iunie 2014,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on