BVB – cotațiile își revin, nu, însă, și volumele

După 2 sesiuni de depreciere, bursa românească a reluat raliul, dar acesta nu este însoțit de o lichiditate sporită.

Remarcabil, bursele din SUA și Germania mențin redutele câștigate în raliul accelerat la sfârșitul lunii noiembrie, marcările de profituri fiind amendate relativ rapid de cumpărători. Acesta este contextul în care indicele Dow Jones Average Industrial se menține peste reperul de 33.600 de puncte și indicele DAX40 de la Frankfurt s-a aflat în cea mai mare parte a orarului de tranzacționare peste reeprul pragul de 14.300 de puncte.

CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Povestea vânzării telefericului din Sinaia, din portofoliul lui Adrian Sârbu. Plângere penală la DNA și solicitare de sechestru

Bursa de Valori București profită de acest context favorabil și susține propriul impuls ascendent. Acesta s-a reluat în ultima sesiune a săptămânii, cu un avans de 0,73% a indicelui compozit BET-XT și o apreciere de 0,83% a indicelui reprezentativ BET care a închis la nivelul de 12.252,98 puncte.

Nu este o imagine falsă. Ședința a fost, într-adevăr, „verde”, cu primele cele mai lichide 6 acțiuni având valori peste nivelurile de referință de joi. Totuși, elanul la cumpărare lipsește și acesta este trădat de volume. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 2164 milioane lei (4,40 milioane euro), cu cea mai tranzacționată acțiune, cea a Fondului Proprietatea (FP), adunând schimburi 6,09 milioane lei într-o zi în care cotația a urcat cu 0,74%, până la prețul de 2,0350 lei/acțiune. Totuși, indicele financiar BET-FI în cadrul căreia acest simbol deține ponderea, a subperformat pieței, cu un câștig de doar 0,21%, până la nivelul de 51.232,60 de puncte.

CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul impune noi obligații fondurilor de pensii de stat administrate privat – ”în beneficiul participanților”

Prin contrast,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on