Cabinetul minoritar Dacian Cioloş, la vot în Parlament, după eşecul de a forma o majoritate ⋆ Universul.net

Inquam Photos/George Călin

Dacian Cioloş merge miercuri în Parlament, sperând să obţină votul de încredere pentru echipa sa şi pentru programul de guvernare. Cioloş ajunge în faţa Camerelor reunite, în termenul constituţional de zece zile de la nominalizarea sa pentru postul de premier de către preşedintele Klaus Iohannis, în urma demiterii Executivului Cîţu prin moţiune de cenzură, transmite News.ro.

Eşecul negocierilor pentru formarea unei majorităţi ar putea duce la cel mai mic număr de voturi înregistrat de un premier desemnat, ceea ce înseamnă că, la finalul zilei, criza politică nu va fi rezolvată, ci se va prelungi, iar actorii politici vor relua întreaga procedură de desemnare a unui nou premier, care trebuie să caute susţinere pentru învestirea unui Guvern cu puteri depline.

După o singură rundă de discuţii, formale, cu foştii parteneri de la PNL şi UDMR, Dacian Cioloş a decis să vină în faţa Parlamentului cu un Guvern minoritar, format doar din miniştri de la USR, deşi şansele de a trece de votul Parlamentului sunt aproape inexistente. Acest lucru s-a văzut şi la audierile miniştrilor propuşi, toate partidele votând pentru avize de respingere, cu excepţia PNL, care s-a abţinut la vot.

Calculele din Parlament arată că Cioloş, care are nevoie de 234 de voturi pentru Guvernul său, se bazează doar pe voturile USR, care are 80 de parlamentari în cele două Camere.

PNL a decis să nu voteze la învestirea noului Guvern, dar să asigure cvorumul de şedinţă, singura concesie făcută pentru a păstra o uşă deschisă spre viitoare negocieri. Liberalii au votat în conducerea partidului să nu îl susţină pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier şi spun că protocolul iniţial semnat cu cei de la USR prevede clar că PNL este cel care dă premierul.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on