Capcana ”salvării” IRCC: Curg SMS-urile despre majorarea ratelor la început de an. Cele mai sumbre avertismente devin realitate

Dacă în 2022, IRCC părea salvarea românilor cu credite, în 2023, totul se dovedește a fi doar o iluzie. 

ROBOR a crescut masiv în 2022, de la 3% la începutul anului spre 8% la final, ceea ce a îndemnat românii să ”migreze” spre dobânda IRCC, care atunci era mai mică. La nivelul lui septembrie 2022, Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, ne spunea că 17.000 de români cu credite ”Noua Casă” au trecut de la ROBOR la IRCC. Atunci, IRCC-ul era 2,67%. Astăzi este 5,71%. El făcea și o previziune care s-a dovedit corectă: ”E clar că se așează lucrurile iar ROBOR-ul, mai mult de atât, cred că nu va crește”. Problema se dovedește și mai complicată în ceea ce privește trecerea de la ROBOR la IRCC: odată făcută, nu mai poți da înapoi. ”Legislația actuală nu permite migrarea de la IRCC înapoi” mai explica Nancu. 

Economistul Iancu Guda avertiza încă de atunci: ”Trecerea de la ROBOR la IRCC nu a fost o mişcare bună. Practic, ai suportat deja o creştere pe ROBOR, cât timp ai fost acolo, şi acum te-ai dus pe IRCC care, aşa cum am avertizat, va creşte”. El adăuga că ”Practic, cine are rate cu IRCC şi a plătit 1000 lei anul acesta (2022 n.r.), anul viitor (2023 n.r.) va avea 2000 lei cost anual. ROBOR ar trebui să scadă în 2023, în linie cu inflaţia”. 

”Odată ce ai trecut de la ROBOR la IRCC, nu te mai poţi întoarce la ROBOR niciodată. Toate creditele după mai 2019 se contractează pe IRCC. Cred că, în sine, acest indice este stupid, un indicator care deformează, distorsionează politica monetară, pentru că BNR încearcă să intervină, să tempereze dobânzile, dar se va simţi în piaţă abia cu şase luni întârziere. Asta înseamnă că măsurile pe care BNR le ia sunt lovite de ineficienţa cauzată de acest decalaj de şase luni” mai explica economistul.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on