Mai mulţi parlamentari PSD, inclusiv actualul ministru al Agriculturii, au depus, la Parlament, un proiect de lege de reglementare a sectorului cărnii, propunând, între altele, interzicerea comercializării pe piaţa internă a cărnii sintetice obţinută în laborator din celulele de la animale, iar operatorii economici să fie obligaţi să includă pe eticheta produselor de carne preţul de achiziţie din piaţa internă sau externă, transmite Agerpres. Potrivit proiectului, inscripţionarea informaţiilor obligatorii privind etichetarea cărnii şi a produselor procesate pe bază de carne, precum şi a cerinţelor privind informarea explicită a cumpărătorului referitoare la conţinutul acestor produse se va realiza în conformitate cu condiţiile prevăzute în regulamentele europene din domeniu. Eticheta va cuprinde codul QR, cât şi preţul de achiziţie al produselor atât din piaţa internă, cât şi din piaţa externă, mai prevede proiectul. Proiectul stabileşte că „produs românesc” din carne înseamnă „carnea şi produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România” şi este interzisă folosirea acestei sintagme, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile. „Produsele de carne comercializate pe piaţa internă vor cuprinde obligatoriu procentul de carne din compoziţie. Produsele din carne cu adaos de alte ingrediente se vor comercializa într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de produsele din carne autentice (…), cu informare explicită către cumpărători a conţinutului acestor produse”, mai prevede actul normativ. Aceste prevederi vor fi aplicate şi „în cazul meniurilor şi reţetelor mâncărurilor de pizzerie, de fast-food şi al produselor culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-au utilizat produse de bază cu adaos de ingrediente”. Totodată, meniurile unităţilor de alimentaţie publică vor menţiona toate produsele din carne cu adaos de ingrediente în produsul de bază, mai prevede proiectul. „Orice neconformitate depistată de autorităţile competente de control este notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire se comercializează produsul alimentar.