Case – Ieftinirea locuințelor în Europa pune pe jar băncile

scris ieri, 23:30

Prețurile locuințelor europene s-ar putea micșora, deoarece mediul economic se deteriorează și sectorul imobiliar comercial este în pericol, a avertizat Comitetul European pentru Risc Sistemic (ESRB).

Comitetul European pentru Risc Sistemic – organismul care supervizează stabilitatea financiară în Uniunea Europeană – este condus de președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

CITEȘTE ȘI Numărul firmelor radiate a crescut

“Ciclul real imobiliar în câteva state membre UE ar putea atinge un punct de cotitură”, se arată în raportul ESRB.

“Datele privind tranzacțiile și studiile realizate în rândul gospodăriilor, care arată o scădere a intențiilor de a achiziționa sau de a construi o locuință, sugerează că probabilitatea declinului prețurilor în viitorul apropiat sporește”, a avertizat Comitetul.

Instituția susține că o corecție pe piața imobiliară comercială ar putea provoca pierderi investitorilor, ar spori riscul creditării pentru bănci și instituții non-bancare și ar determina un declin al valorii garanțiilor, scrie Adevarul.

Băncile europene riscă să aibă profiturile afectate semnificativ, dacă prețurile la locuințe în regiune încep să scadă. Deși bilanțurile robuste ale băncilor fac ca scăderea prețurilor la locuințe să nu reprezinte probabil un risc sistemic, nivelul expunerii creditorilor la sectorul imobiliar arată că ele vor fi afectate în privința câștigurilor, relevă un recent raport al S&P Global Ratings.
În mod obișnuit, împrumuturile pentru locuințe reprezintă între 30% și 50% din totalul creditelor acordate clienților de băncile europene, susține agenția de evaluare financiară, adăugând că probabil instituțiile trebuie să pună deoparte mai mult numerar pentru potențiale incapacități de plată, în cazul în care condițiile economice se înrăutățesc.

“Sporirea riscului de credit în portofoliile de credite ipotecare va duce la o creștere proporțională a provizioanelor băncilor pentru neachitarea împrumuturilor,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on