Casele s-au scumpit. Ce va fi în acest an

Locuințele au fost cu 6% mai scumpe anul trecut față de anul precedent, suma medie solicitată la cumpărare urcând de la 1.593 euro la 1.682 de euro pe metru pătrat util. Creșterea prețurilor a intrat însă, astfel, într-o etapă de decelerare, ritmul fiind inferior celui înregistrat în 2021.

„Anul 2022 a fost caracterizat de multă incertitudine – pe de-o parte panica generată de conflictul din țara vecină, apoi creșterea costului de construcție pentru a culmina cu inflația fără precedent și creșterea costului de finanțare.

Totuși, piața rezidențială și-a urmat cursul, numărul tranzacțiilor a fost unul semnificativ, iar prețurile au continuat să crească. Totodată, ne așteptăm la un prim semestru din anul 2023 mult mai calm, în care costurile de construcție se stabilizează, iar prețurile locuințelor se ajustează în funcție de acest factor.

Cererea va fi influențată de costul ridicat al finanțării, însă și oferta va fi mai mică, mulți dezvoltatori amânând noi etape de dezvoltare până la stabilizarea situației economice, astfel încât echilibrul dintre cerere și ofertă se va menține, dar pe o piață contractată. Vom vedea ajustări de prețuri, corecții pe segmentele mass-market care depind de creditare, în egală măsură în care vom vedea și creșteri de prețuri pe segmentele premium care atrag în continuare investitori,” explică Daniel Crainic, directorul de marketing Imobiliare.ro.

CITEȘTE ȘI Grupul Volkswagen, declin al vânzărilor în 2022, din cauza crizei de producție și a blocajelor din China. Compania a vândut peste 500.000 de mașini electrice. TOP cele mai vândute mașini electrice

Ritmul anual de creștere al prețurilor locuințelor de vânzare din marile centre regionale

Pe parcursul anului 2022, prețurile pentru o locuință situată în București au crescut cu 5%, de la 1.620 la 1.704 de euro pe metru pătrat util.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on